De koninklijke auto was de straat nog niet uit, of de zes jongeren die door Villa Pinedo waren uitgenodigd om aan koningin Maxima te vertellen wat ze precies doen bij de Haagse stichting barstten in een luid gejoel uit.
Voor hen was het bezoek een grote verrassing. Pas vlak voor het koninklijk bezoek afgelopen vrijdag arriveerde, was hun verteld waarom ze hun verhaal deze ochtend mochten komen doen. De koningin was bij de organisatie voor kinderen van gescheiden ouders samen met het Oranjefonds, waar zij en de Koning beschermpaar van zijn en kreeg van onder andere oprichtster Marsha Pinedo en de kinderen zelf precies te horen waarom deze stichting, waarvan de site maandelijks door zo’n 36.000 unieke bezoekers wordt bezocht, zo belangrijk is. “Mijn ouders zijn dertien jaar geleden gescheiden”, legde Phlyeen Mattaar (25) uit aan Hare Majesteit, ‘maar pas drie jaar geleden kreeg ik er echt last van. Ik was boos en nam ze kwalijk hoe ze hun relatiebreuk hadden afgehandeld. ik ben op internet gaan zoeken of er iets was voor kinderen zoals ik en kwam bij “Villa Pinedo terecht dat toen net was opgericht. Hier is mijn verwerkingsproces begonnen,. Ik vertel nu regelmatig aan ouders en professionals hoe ik de scheiding van mijn ouders heb ervaren. Dat opent hen de ogen. En dat is heel belangrijk. Ouders die uit elkaar gaan, zitten gevangen in hun eigen emoties. Voor die van de kinderen is geen ruimte. Ze staan er helemaal niet bij stil wat het met ons doet als ze allerlei nare dingen over elkaar zeggen.”Milo da Cosat Guinmaraes, met 12 jaar de jongste van het gezelschap, vult aan: “Ouders moeten elkaar niet de schuld geven. Als ze gaan scheiden, doen ze dat samen. Dan moet je de ander niet zwart gaan maken tegenover je kind.”De aanwezige psycholoog Margreet Visser beaamt dat: “Niets doet een kind zo’n pijn als wanneer de ene ouder hele negatieve dingen zegt over de andere ouder. “Volgens mama is er niks goed aan papa”, hoor je dan, “Maar ik ben toch ook een stukje van papa?”
Advies:
De ongeveer 50 kinderen en pubers die actief zijn voor de stichting, worden beschouwd als ervaringsdeskundigen en geven in die hoedanigheid advies en coaching aan lotgenoten, maar ook aan volwassenen. Regelmatig trekken ze er op uit om hun verhaal te vertellen aan andere ouders die in scheiding liggen, maar ook aan rechters, advocaten en mediators, zodat die meer rekening gaan houden met de gevoelens van de kinderen waarvan de ouders in scheiding liggen. “de reacties zijn altijd hartverwarmend”, vertelt Zara Sbiti (18). “Ik kreeg onlangs nog een mail van een mediator die zei dat hij heel veel aan mijn verhaal had gehad. Voorheen voerde hij zelden gesprekken met de betrokken kinderen, maar vanaf nu gaat hij die altijd inplannen.”De koningin luisterde vol begrip naar de kinderen en stelde af en toe een vraag. Zo was ze bijvoorbeeld benieuwd naar wat de ouders van de kinderen vonden van hun werk voor Villa Pinedo. “Mijn moeder vindt het wel moeilijk”, gaf Milo toe, “voor haar is het toch pijnlijk om te horen hoe ik de scheiding heb ervaren. Maar ze vindt ook dat ik goed werk doe door andere ouders te waarschuwen.”
Opluchting:
Marsha Pinedo: “Veel bemiddelaars zijn bang voor de kindgesprekken. Ze vrezen de kinderen nog extra te beschadigen. Maar je beschadigt een kind niet als je vraagt: “Hoe gaat het eigenlijk met jou?”. Dat vraagt namelijk niemand. Iedereen is met de ouders bezig. Als mediator kun je met kleine dingen een kind heel goed helpen. Laatst was er een jongetje dat heel erg bang was dat zijn vader na de scheiding niet langer coach kon zijn van zijn hockeyelftal. Hij vertelde dat aan de mediator en die zorgde ervoor dat daar afspraken over werden gemaakt tussen de moeder en de vader. Voor het jongetje was dat een hele opluchting.”
Bron: Dagblad
Door: Marjolein Hurkmans